sâmbătă, 29 iunie 2013

SUPA DE PUI TOCMAI BUNA PENTRU ZILELE TORIDE DE VARA

E vara, e cald si tot ce vrem este sa ne racorim. La mine in casa, cand e foarte cald afara, e dezastru in momentul in care dau drumul la cuptor sau la aragaz asa ca evit sa fac asta pe cat posibil. Dar, de mancat trebuie sa mananc, asa ca incerc sa imi fac mancaruri care nu necesita incalzire obligatorie.
Fiind ca am plecat cateva zile din Bucuresti si seria de PP m-a prins (din nou) nepregatita, a trebuit sa ma descurc cu ce aveam prin frigider. Norocul meu a fost ca mai aveam in congelator o casoleta de pulpe de pui. In frigider am mai gasit o cutie de branza degresata si 1 iaurt. Initial m-am gandit sa-mi fac pulpe la cuptor cu sos de iaurt dar imi era teama ca le termin prea repede asa ca m-am apucat de o supa de pui.

Am fiert pulpele in apa cu sare. Branza de vaci am amestecat-o cu 2 oua si 250ml iaurt degresat pana s-a omogenizat compozitia. Am adaugat 2 cani de supa si am amestecat din nou pana cand a iesit o pasta fluida. Am turnat apoi totul in cratita si am amestecat cu o lingura de lemn. Am stins aragazul si am lasat supa sa se "linisteasca" cam 10 minute.
In farfurie am adaugat 1 lingura de otet si un pic de mujdei de usturoi.
Dupa ce s-a racit in frigider am constatat ca supa mea s-a legat frumos si poate fi mancata rece. E foarte gustoasa si racoritoare.
POFTA BUNA!

PATEURI (PP / PL)

Produsele de patiserie sunt singurele pe care nu le putem adapta in Dukan. Ele se bazeaza pe prea multe elemente interzise. Insa, cu putina imaginatie, putem inventa aproape orice.
Zilele trecute am dat de reteta Oanei Camacho de branzoaice si mi-a venit ideea de pateuri sau turtite umplute.
Pentru ca nu am forme si vroiam sa incerc chiar atunci ideea, le-am facut cu ce am avut prin casa (adica nu foarte multe) si asta a iesit.

Ingrediente pentru "aluat" (turtita)
  • 2 linguri de tarate de ovaz
  • 1 ou
  • un pic de iaurt degresat (optional)
Ingrediente pentru umplutura
  • orice doriti :) eu am incercat cu:
    •  un sfert de piept de pui si ciuperci;
    • branza degresata frecata cu marar si usturoi
    • ton
    • sunca slaba
    • piept de pui
Turtitele sunt simple. Cele 2 linguri de tarate se macina si se amesteca bine cu 1 ou batut. Se pune sare si orice alte mirodenii vreti (verdeata, piper, boia etc.). Trebuie sa iasa o pasta mai groasa. Daca e prea tare, puteti sa puneti un pic de iaurt degresat.
Umplutura o puteti face din orice doriti. Primele le-am umplut cu piept de pui si ciuperci. Am fiert un sfert de piept de pui, l-am racit apoi l-am taiat marunt. Intr-o cratita am amestecat pieptul de pui taiat cu 2 ciuperci si usturoi. Este foarte important ca umplutura sa fie gatita pentru ca nu vom tine pateurile mai mult de 15 minute in cuptor.
Daca folositi branza sau ton din conserva, puneti-le mai intai in strecuratoare ca sa iasa toata apa. In felul asta, pateurile vor fi crocante in exterior si un pic moi in interior.
Dupa ce am pregatit umplutura, in palma umezita am intins un pic de aluat, in mijloc am pus cu o lingurita amestecul de pui cu ciuperci ai apoi am acoperit cu inca un strat de aluat. Am pus cateva boabe de chimen si le-am bagat la cuptor pana s-a rumenit un pic.
Dupa cateva incercari, mi-am dat seama ca pot face pateurile direct in tava.
Cu o lingurita luati un pic de aluat si intindeti in forma de cerc sau patrat in tava. Puneti in mijloc umplutura si apoi acoperiti cu inca un strat de aluat. Ca sa folositi metoda asta, aluatul trebuie sa fie un pic mai lichid ca sa puteti indinde al doilea strat.
POFTA BUNA!


 

sâmbătă, 15 iunie 2013

PLATOU CALD PENTRU UN MIC DEJUN INTARZIAT (PL)

E sambata. Ne trezim un pic mai tarziu, ne alocam mai mult timp pentru cafea si mancam mai tarziu. Fiind prima masa, nu imi vine sa mananc ceva greu dar pentru ca e ora 12:00 deja vreau sa manac ceva consistent. Azi mi-a venit ideea sa fac un platou cald.
Pe platou m-am gandit sa pun chiftele de legume, dovlecei si ceapa la gratar si ciuperci care initial trebuia sa fie simple la gratar si pana la urma au iesit umplute cu omleta :)
Incepem cu inceputul.

Ingrediente pentru chiftele de legume
  • 1 dovlecel mediu
  • 1 morcov mic
  • 2 castraveTi mai mici sau 1 castravete mare
  • 3-4 fire de ceapa verde
  • 250gr branza de vaci slaba (de preferat una mai uscata)
  • 1 ou
Dovlecelul si castravetii se spala si se curata de coaja, apoi se dau pe razatoare (eu le-am dat pe razatoarea mare). Se amesteca si apoi se lasa la scurs. Cum eu nu prea am rabdare, le-am stors cu mana pana cand nu a mai iesit apa deloc.
Apoi se curata morcovul, se rade si se amesteca cu dovlecelul si castravetii. Morcovul nu trebuie stors. Se spala si se taie marunt ceapa verde si se adauga si ea peste legume.
Branza se pune la scurs si apoi se pune peste legume.
Condimentam dupa gust. Eu am pus un pic de sare, piper alb, boia de ardei iute, tarhon si oregano.
Daca va place usturoiul, puteti adauga si 1 catel de usturoi tocat marunt sau usturoi granulat.
Se amesteca bine de tot compozitia (mai intai cu mana si apoi cu o lingura de lemn) pana devine omogena.
Chiftelele se formeaza mai rotunde si mai grasute. Dupa ce vor sta in cuptor, ele pierd forma si se turtesc pentru ca pierd apa care mai ramane in compozitie.
Sfatul meu este sa le faceti in cuptor intr-o tava pe hartie de copt si nu pe aragaz in dry cooker sau alta tigaie, ca sa iasa tari si rumenite.
Asa arata inainte de a fi bagate in cuptor.
Nu am pus ceapa alba in compozitie pentru ca ceapa are destul de multa apa si este aproape imposibil de stors fara sa suferim maxim asa ca am preferat sa pun doar un pic de ceapa verde.
Peste ele, am pus cateva boabe de chimen dar nu e obligatoriu.
Cand s-au rumenit pe partea de sus, am scos tava din cuptor si le-am intors.
Inainte de a le baga la loc, am batut oul bine bine si am uns chiftelele.
Nu le ungeti foarte mult. Daca ramane ou, il puteti folosi ca sa umpleti ciupercile :D
Le-am bagat inapoi in cuptor si am dat focul la minim. Dupa cca a 15 minute am stins focul dar am lasat chiftelele in cuptor sa stea calde pana sunt gata si celalalte legume.
Pentru restul platoului am folosit:
  • 1 dovlecel mediu
  • 5 ciuperci
  • 1/2 ceapa alba mare
Eu nu am gratar de aragaz si n-am vrut sa bag legumele in cuptor asa ca am folosit plita pe care coc vinetele si ardeii.
Dovlecelul l-am spalat si l-am taiat rondele groase. Am pus rondelele pe plita calda, le-am sarat si le-am lasat in jur de 6-7 minute (pana s-a rumenit). Apoi le-am intors si le-am mai tinut 3-4 minute.
Am taiat si ceapa rondele mai groase si am tinut-o pe plita cca a 3 minute pana a capatat o culoare aproape transparenta. L-em intors si le-am rumenit un pic dupa care le-am pus pe platou.
Cu ciupercile a fost o mica aventura. Stiam ca daca vreau sa se faca, trebuie sa le acopar asa ca am folosit o cratita pe post de capac :D
Le-am scos coditele, le-am spalat si am pus un pic de sare in ele. Le-am tinut pe plita la foc mai mic ca sa nu se arda, acoperite, cam 5 minute.
Cand a inceput sa se formeze apa in ele, am turnat oul batut care mi-a ramas in ciuperci si le-am acoperit din nou. Inca 2 minute si gata :)
Eu am pus chiftele langa acest platou dar puteti pune orice altceva; Pulpe de pui, piept de pui, carnati de curcan sau mici dukan.
POFTA BUNA!

CHIFTELE MARINATE (PL)

Prima zi de PL. Toata ziua m-am gandit la ardei si dovlecei umpluti. Cand am ajuns acasa, mi-am dat seama ca daca fac ardei umpluti, in 2-3 zile nu voi mai avea ce manca asa ca m-am sucit si m-am hotarat sa fac chiftele marinate.

Ingrediente
  • 1kg carne tocata pui
  • 1 ceapa
  • 1 ou
  • 2 ardei
  • 2 dovlecei
  • 1 ceapa verde
  • 2 rosii
  • pasta de tomate
  • oregano, tarhon, sare, boia
  • usturoi
 Carnea se amesteca cu 1 ou si ceapa tocata. Se formeaza chiftelele si se baga la cuptor. Mai exista o alternativa, sa bagati chiftelele direct in sos. Eu am facut 'jumate 'jumate. Cele din cuptor au iesit un pic uscate asa ca inainte de a le baga in sos, le-am intepat usor cu furculita.


Cat se fac chiftelele, pregatim sosul.
Taiati ardeii si dovleceii cubulete. Eu de obicei le tai mai mari.
Se toaca si ceapa verde si rosiile.
Se pun toate in cratita plina cu apa (eu fac mancarea pentru 4-5 zile asa ca imi fac o oala :D ).
Cand sunt aproape fierte legumele, se adauga pasta de tomate (cam doua linguri), sarea, oregano si tarhonul. Atentie la cantitatea de oregano si tarhon. Sunt doua condimente cu arome puternice. Daca puneti prea mult ele pot strica gustul mancarii.
Amestecam bine si apoi punem chiftelele.
Cand e gata si carnea, punem usturoiul tocat.
Mai lasam totul sa fiarba vreo 5 minute si gata.
POFTA BUNA!


luni, 10 iunie 2013

TURTITE DULCI CU CACAO SI TURTITE CU CHIMEN SIMPLE

Aseara nu stiam ce sa-mi fac pentru pachetul de azi, ceva dulce sau sarat. M-am apucat sa rasnesc taratele si am zis hai sa fac si d-aia si d-aia si vad eu ce imi iau.
Mi-am facut turtite dulci cu cacao si turtite simplute cu chimem.
Pentru ca nu mai aveam hartie de copt, mi-a luat vreo 2 ore sa le fac cu dry cooker in cuptor dar a meritat :)

Ingrediente pentru turtitele dulci
  • 3 linguri tarate ovaz macinate (sau 2 linguri de tarate de ovaz si 1 lingura de tarate de grau)
  • 250ml lapte 0.1%
  •  1 lingura amidon
  • 1 lingurita cacao
  • 2 oua
  • indulcitor dupa gust
Pentru inceput am amestecat taratele macinate cu 2 oua, cacao si indulcitor.
Am pus laptele pe foc si cand s-a incalzit (pana sa fiarba) am turnat in ploaie amidonul.
Am amestecat pana s-a ingrosat laptele si l-am pus cald peste tarate.
Am amestecat compozitia pana s-a omogenizat.
Cu o lingurita am format cerculete in tigaie (tava) si am bagat la cuptor.
Le tineti in cuptor in functie de cum le doriti. O parte le-am scos mai repede si au iesit turtite pufoase si o parte le-am lasat mai mult ca sa iasa mai crocante.
Amestecate cu iaurt iese un mic dejun foarte bun si hranitor.

Ingrediente pentru turtitele cu chimen
  • 2 linguri tarate de ovaz
  • 1 ou
  • chimen
  • sare
  • 1-2 linguri iaurt
Am macinat taratele de ovaz si chimenul si le-am amestecat cu 1 ou, sarea si 2 linguri de iaurt.
Compozitia a iesit cremoasa (mai groasa).
Cu lingurita am format cerculetele in tigaie(tava) si le-am bagat in cuptor pana si-au schimbat un pic culoarea (turtitele imi plac mai crocante).
Mi-am luat la servici unde le-am uns cu un pic de branza 0.1% si peste am pus bucatele mici de pui si am facut mini sandwichuri :)
POFTA BUNA!

TIPSURI SI SFATURI ADUNATE

Nu stiu cat sunt eu in masura sa dau sfaturi in ale Dukanului avand in vedere ca nu am terminat inca dieta dar m-am gandit sa adun toate informatiile si sfaturile pe care le-am primit si le-am gasit, sa adaug experientele mele proprii si sa fac o lista cu mici trucuri care ne pot ajuta in timpul dietei.
  • Inainte de a incepe dieta, fii sigura ca esti pregatita sufleteste. Dukan e un regim de cursa lunga si cere mult de la noi. Fa-ti cumparaturile cu o zi inainte de a incepe si eventual pregateste-ti deja meniul pentru urmatoarele 2-3 zile. Daca mancarea e gata preparata, iti va fi mai simplu sa ignori mancarea non-dukan din frigider. 
  • Pregateste-ti pachet pe care sa-l iei la servici. Este foarte important sa nu simti foamea, mai ales pana te obisnuiesti cu dieta. 
  • Foloseste contimente ca mancarea sa aibe gust. Ideea ca mancarea de regim trebuie sa fie fada si nesarata trebuie sa iasa din mintea ta. Foloseste sare, piper, boia, verdeturi, usturoi granulat sau orice alt condiment permis. Mancarea trebuie sa ne placa ca sa putem duce dieta pana la capat. 
  • Difersifica meniul. Au aparut multe site-uri, blogguri si grupuri pe FB unde poti gasi diverse retete pentru toate etapele. Foloseste-le mai ales daca esti de "cursa lunga".
  • Daca nu ai timp pentru sala incearca sa mergi pe jos ori de cate ori poti. Puneti castile in urechi, asculta muzica preferata si mergi. 
  • Ocoleste scarile rulante la metrou si in magazine. Chiar daca la inceput vei obosi repede, in cateva zile vei vedea ca le urci din ce in ce mai usor pana cand vei constata ca alergi ;)
  • Cand te intorci cu cumparaturile acasa, incearca sa le pui in 2 pungi aproximativ egale ca si greutate si tine cate una in fiecare mana cu mainile usor indoite. Mareste greutatea treptat. Te va ajuta la brate in loc de gantere.
  • Seara, cand faci dus, inainte de a iesi din baie, coboara temperatura apei pana la 24-25 grade. Dukan spune "Ramanand sub acest jet de apa timp de doua minute vei obliga organismul sa cheltuiasca aproape 100 de calorii, prin simplu fapt de a se opune racirii corpului, echivalentul caloric al unei plimbari de 3 km." << Nu stiu sa slabesc / editia 2010 / lb. Romana >>.
  • Aproape toate poftele pot fi satisfacute in dukan. Cauta reteta originala si adapteaz-o la dieta. In felul asta vei elimina tentatiile.

duminică, 9 iunie 2013

CIORBA DE PERISOARE SI PULPE DE PUI (PP)

Prima zi de PP m-a prins total nepregatita de data asta. Fiind duminica, am uitat sa-mi fac cumparaturi de vineri asa ca a trebuit sa apelez la rezervele din congelator. Am gasit un pachet de carne tocata de pui si o casoleta de pulpe de pui asa ca mi-am facut ciorbita de perisoare cu pulpe de pui.

Ingrediente
  • 1/2kg carne tocata de pui
  • 3-4 pulpe de pui
  • 1/2 sticla bors
  • 1 ceapa
  • 1 ou
  • 1-2 ardei iuti (cui ii place mancarea picanta)
  • sare
Pentru inceput am dezbracat pulpele de piele, le-am degresat, spalat si apoi le-am taiat in doua (am avut pulpe intregi).
Le-m pus la fiert in apa cu sare.
In oala am mai pus si ardeiul iute taiat rondele.
Carnea de perisoare am amestecat-o cu sare, oul si ceapa tocata mai mare.
Am format perisoarele si le-am aruncat in apa inainte sa dea in primul clocot.
Cand a fiert apa, am adaugat si borsul.
Este o mancare rapida, gustoasa si tine cam 4 zile :)
POFTA BUNA!

sâmbătă, 8 iunie 2013

PIZZA

E sambata ceea ce inseamna ca imi fac azi ceva bun :) Fiind ca m-am trezit azi destul de tarziu, nu stiam daca ar trebui sa-mi fac mic dejun sau pranz asa ca m-am decis sa fac ceva neutru; PIZZA. Personal, nu mi-a placut niciodata o pizza prea incarcata pentru ca imi place sa simt gustul ingredientelor asa ca am folosit putine ingrediente dar a iesit extraordinar de gustoasa.

Ingrediente blat
  • 2 linguri tarate de ovaz macinate
  • 1 lingurita taratede grau macinate
  • 2 oua
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 lingurita chimen
  • 2 linguri lapte 0.1%
Pentru blat, am macinat taratele si chimenul. Ouale le-am batut bine si le-am amestecat cu taratele, chimenul, laptele si pasta de tomate.


Am turnat compozitia in tava si am bagat-o la cuptor pana s-a intarit.
Am scos apoi tava din cuptor si cat am lasat-o un pic sa se raceasca, am pregatit restul de ingrediente:
  • 1 ou batut amestecat cu 1 lingura de branza 0.2%
  • ceapa
  • ardei rosu
  • 1/2 rosie
  • 2-3 felii de sunca slaba
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1/2 cutie de perlute
  • sare, piper alb, usturoi granulat, boia de ardei iute / rosu, oregano
Peste blat am turnat oul batut cu branza. Stiu ca de obicei se pune pasta de tomate sau bulion dar pentru ca am pus in blat m-am gandit sa diversific un pic.
Peste asta am inceput sa pun restul de ingrediente; ardeiul, rosiile taiate felii, usturoiul taiat, ceapa si sunca. Lipsesc ciupercile pentru ca am uitat sa cumpar.



Peste ele am pus cu o lingura perlutele si le-am intins.
Apoi am pus piperul alb (atentie la cantitate pentru ca e mai tare ca piperul negru), un praf de sare, usturoiul granulat, boia de ardei iute (cui nu ii place mancarea picanta poate folosi boia de ardei dulce) si la final, cel mai important ingredient, dupa parerea mea, oregano. Este cel care da gustul specific de pizza.


Am lasat marginile blatului goale ca sa iasa crocant.
Am bagat totul inapoi in cuptor si le-am lasat 10-15 minute pana s-a "topit" stratul de perlute.


 POFTA MARE!!!!


N-am facut socoteala exacta cat a costat pizza insa majoritatea ingredientelor exista in frigiderul nostru in fiecare zi de PL exceptand perlutele care costa 4-5 lei cutia. Oricum, e mai ieftina decat o pizza in oras ;)






sâmbătă, 1 iunie 2013

PRAJITURA DE BRANZA CU BUDINCA

Sfarsitul acesta de saptamana m-am decis sa ma rasfat cu ceva dulce si racoritor.
Prajitura de branza cu budinca e mi s-a parut alegerea perfecta.

Ingrediente prajitura
  • 2 cutii de branza slaba (500gr)
  • 2 oua
  • indulcitor
  • 1/2 pachet budinca (eu am folosit budinca de capsuni)
Ingrediente budinca
  • 500gr lapte degresat
  • 1 plic budinca (eu am folosit budinca de vanilie)

Cele doua cutii de branza se amesteca bine cu cele 2 oua, 1/2 pachet de budinca si indulcitor dupa gust.
Amestecul se pune in tava tapetata cu hartie de copt si bagam in cuptor.
Verificam dupa cca a 25 de minute cu o scobitoare daca e gata. (Eu am un cuptor mai vechi care are o personalitate aparte asa ca nu pot spune cu exactitate cat timp trebuie tinuta in cuptor. La mine a durat in jur de 40 de minute la foc mic).
Cand e gata prajitura o scoatem din cuptor si o lasam la racit.
Preparam apoi budinca. Eu personal, amestec laptele cu indulcitor, il incalzesc un pic si apoi pun praful de budinca peste. Amestec pana se ingroasa compozitia (fara sa o las sa dea in clocot), o iau de pe foc si mai amestec un pic.
Budinca am turnat-o peste prajitura de branza, le-am lasat sa se raceasca dupa care am bagat prajitura in frigider peste noapte.
Simplu de facut si un gust extraordinar.
Avand in vedere ca am folosit 1 pachet si jumatate de budinca, voi imparti prajitura in 4 ca sa nu depasesc cantitatea de tolerate.

Pofta buna!


Preturi:
Branza = 4lei/cutie
2 plicuri budinca = 2lei
Lapte Fulga = 5.5lei
2 oua = 1leu
Total ingrediente = 16.50lei